Horsensgruppen

Verner Bjerge i sin kælder med
stemplede mursten.

Horsensgruppen består af pensioneret bygningskonstruktør Verner Bjerge, museumsleder Jacob Hanquist Petersen og pensioneret tilsynsførende/mejeritekniker Poul Anton Sørensen.
Gruppen er opstået på baggrund af Verners store interesse for stemplede sten og teglværker. Verner har i dag Danmarks største samling af stemplede mursten og ikke nok med det, han har også indhentet oplysninger om ca. 3000 teglværker. Det er dette arbejde, der har stået på i snart 40 år, der har gjort det muligt, eller væsentligt lettere, at skrive historierne om Danmarks Teglværker.

Den første spæde begyndelse på projekt ”Danmarks Teglværker” sker i 2008, da historiker Jacob Hanquist får til opgave at skrive historien om Hovedgård Teglværk. Jacob kommer i den forbindelse i kontakt med Verner. Det bliver ikke kun til historien om Hovedgård Teglværk, der skrives historier om flere teglværker. Disse historier bliver bragt i Horsens Folkeblad, som også skriver en selvstændig historie om Verners interesse for stemplede mursten og teglværker. Det er dette arbejde, der bliver præsenteret for ”Teglværksinitiativerne i Danmark” i 2012, og bogserien ”Danmarks Teglværker” er en realitet. Den tredje i gruppen, slægtsforsker Poul Anton Sørensen, kommer til i 2016.

Databaser

Verner Bjerges database over teglværker i Danmark. Databasen indeholder navne på knap 3.000 teglværker. Ud over at Verner har lokaliseret de mange teglværker, har han også indhentet oplysninger om stort set samtlige værker. Dette materiale danner grundlag for bogserien ”Danmarks Teglværker”.

Verner Bjerges database over teglværker i Danmark findes under fanebladet “Databaser”.