Om bogværket

Danmarks Teglværker er en bogserie om Danmarks over 3000 historiske teglværker beskrevet inden for grænserne af nutidens 98 kommuner.

Teglværksforeningen for Jylland diskuterede på sin generalforsamling på Hotel Royal i Aarhus den 18. februar 1928 muligheden af at udgive et bogværk om teglindustrien. Mange andre erhverv og etater udgav i de år værker, der præsenterede erhvervet, dets mennesker og dets nytte for samfundet. Det blev desværre ikke til noget for teglværkerne. Teglværkerne har gennem otte hundrede år spillet en afgørende rolle for Danmarks bygningskultur. De har også været direkte afhængige af deres tid og deres lokalitet. Derfor fortæller de lige så meget om det økosystem de – billedlig talt – hørte hjemme i, som de fortæller om tegl. Derfor udgiver Foreningen Teglværksinitiativerne i Danmark bogværket Danmarks Teglværker, så det bind for bind afspejler den vidt forskellige karakter, som teglerhvervet har i forskellige egne.

Foreningen Teglværksinitiativerne i Danmark er et samarbejde mellem en række institutioner og foreninger til bevaring af teglværkernes kulturarv. Samarbejdet omfatter Nivaagaard Teglværks Ringovn i Nordsjælland, Lilleskov Teglværk på Fyn, Cathrinesminde Teglværksmuseum ved Flensborg Fjord, Skærum Mølle i Vemb og Teglværksgruppen i Horsens. De første bind i serien blev udgivet af Museum Sønderjylland, Cathrinesminde Teglværk. Fra og med forrige bind udgives serien nu af Foreningen Teglværksinitiativerne i Danmark. Serien hviler på frivillig, ulønnet arbejde, og bind om de enkelte kommuner udgives, når der kan rekrutteres lokale kræfter, der vil indgå i opgaven sammen med Foreningen Teglværksinitiativerne i Danmark.

Torben A. Vestergaard

Serieredaktør